Tweede PR-trend voor 2017: video groeit verder

Het oog wil ook wat

Over een kleine twee jaar bestaat naar verwachting 80 procent van al het internetverkeer uit video. Video is een volwassen en veelzijdig communicatiemiddel. Toch worstelen bedrijven er nog mee. Het blijkt nog best lastig om als merk en bedrijf op een goede manier een publiek en podium op te bouwen met online video.

Op zakelijke YouTube-kanalen zie je van alles voorbijkomen, van tenenkrommende lulligheid tot ‘vervideode’ brochures. Er wordt vaak nog te ‘ouderwets’ naar het middel gekeken. Bij de keuze voor video schieten veel organisaties meteen in de productiekramp. Ze denken aan camerateams, tussenshots, drone-opnames en doortimmerde scripts. Dat is prima en ook nodig als je een bedrijfsreportage maakt of een documentair verslag van een evenement of case. Maar het hoeft niet altijd zo statig. Het mag wel wat losser.

Leer van PewdiePie en Enzo Knol

Wat dat betreft kunnen we nog wel wat leren van de vloggerswereld. Als je wilt weten hoe je je moet opmaken, zijn er op YouTube ruim 200 miljoen filmpjes te vinden. Nooit geweten hoe je iets moet uitpakken? ‘Unboxing’ levert ruim 55 miljoen hits op. Vaak uit de losse pols geschoten filmpjes, maar wel veelbekeken en erg succesvol. En in de eredivisie van de vloggers heb je PewdiePie (52.880.000 YouTube-abonnees), DanTDM (14 miljoen), Enzo Knol (1,5 miljoen) en  Laura Ponticorvo (125.000) – vraag anders je kinderen even wie het zijn – die weten uitstekend hoe ze hun publiek moeten bereiken en boeien.

De Hotwire Trendanalyse 2017 laat dan ook zien dat die professionele vloggers steeds vaker een rol krijgen in bedrijfscommunicatie en –marketing. Een andere trend is dat bedrijven zelf hun ‘merk celebrities’ creëren. De sprekers die normaal op congressen het woord voeren, doen dat nu in vlogs. En soms zijn het gewoon videogenieke medewerkers die het online bedrijfsgezicht worden.

Waar je ook voor kiest, het blijft belangrijk, net als bij elk ander communicatiemiddel, dat de vorm past bij je doelgroep en boodschap. Wie wil je bereiken, wat wil je vertellen, wat is de gewenste respons of actie? En zoals je bij tekst ook de ene keer kiest voor een blog en de andere keer voor een whitepaper, kies je bij video ook steeds voor het meest geschikte format.

Een heerlijk communicatiemiddel

Een corporate presentatievideo of animatievideo mag nog steeds een ‘zware’ productie zijn, omdat zo’n film zelfstandig een heel verhaal moet vertellen. Maar is een video ondersteunend aan tekst, dan kan het wat mij betreft best wat losser, korter en illustratiever. Gaat het vooral om sfeer, dan kun je die makkelijk met je smartphone vatten, zelfs live via Facebook of Periscope.  Wil je een nieuwsbericht illustreren, dan heb je vaak zelfs helemaal geen tijd voor planning en productie.

Video is een heerlijk middel. Het maakt de communicatiemogelijkheden groter en je kunt snel en makkelijk onderscheidend en persoonlijk communiceren. Het oog wil ook wat tenslotte. De nieuwe technologie maakt de toepassing steeds laagdrempeliger, maar vraagt wel om een andere blik op video, om een nieuwe mindset. Veel organisaties moeten nog leren om de veelkleurigheid van video te benutten en het juiste format op het juiste moment en voor het juiste doel te kiezen. Huur een videoproductiebedrijf in als het moet, maar maak zelf vlogs als het kan. Daar past nog wel een ‘old skool’ advies bij: ga niet gekunsteld leuk of juist ingewikkeld doen, wees authentiek. En laat doelgroep, boodschap en doel, zoals altijd in communicatie, leidend zijn.