Persbericht

Kennisniveau Hogere Elektrotechniek in installatiebranche onder druk

Woerden, 11 juli 2016 – Het afgelopen decennium is het kennisniveau in de installatiebranche op het gebied van Elektrotechniek behoorlijk onder druk komen te staan. Met het verdwijnen van de avond HTS-elektrotechniek, het ontbreken van installatietechniek in het reguliere dagonderwijs, de trend in het aanbieden van onderwijs op meer generiek niveau en minder mogelijkheden tot bijscholing door druk op financiële marges in de installatiebranche, is het opdoen van vakinhoudelijke kennis er de laatste jaren fors bij ingeschoten.

Nieuwe ontwikkelingen en innovaties op het gebied van elektrotechniek volgen elkaar echter in ras tempo op. In gebouwen zijn steeds meer technische installaties nodig voor veiligheid, optimaal energiegebruik en comfort. Bovendien worden gebouwen vaker verbonden met hun omgeving om slim energie uit te wisselen.

Elektriciteit is de meest universeel bruikbare vorm van energie om uit te wisselen. En met zon, zee en wind is deze feitelijk onbeperkt beschikbaar. De toekomst is “All-Electric”. Het opslaan van elektriciteit is echter beperkt mogelijk. Dit is op te lossen met slimme netwerken die vraag en aanbod op elkaar afstemmen. Hier komen harde elektrotechniek èn slimme ICT-besturingstechnieken samen, waarbij de harde elektrotechniek de kern van het vakgebied is en blijft. Tel daarbij op de wijzigingen op het gebied van regel- en wetgeving, en het belang van kwalitatief hoogwaardige bijscholing buiten de dagscholen is duidelijk. Een installateur die up-to-date is, dient een direct belang van de opdrachtgever en voegt zo veel waarde toe.

TVVL ontwikkelde in samenwerking met Stichting KIEN en OTIB de cursus Hogere Elektrotechniek. Een cursus op post-hbo-niveau die in 16 dagen opleidt naar Elektrotechnisch specialist voor gebouw- en bedrijfsinstallaties.

Bekijk de animatie voor een korte uitleg van de cursus: https://youtu.be/K1NApugBIUM

De cursus Hogere Elektrotechniek start 21 september en vindt plaats in het Intechnium gebouw, Korenmolenlaan 4 te Woerden. Voor inschrijven en meer informatie kunt u terecht bij het TVVL-cursussecretariaat, e-mail: cursus@tvvl.nl.

###

Over TVVL
TVVL is het Platform voor mens en techniek, opgericht in 1959 en telt inmiddels ruim 1000 persoonlijke leden en 500 bedrijfsleden. TVVL is één van de belangrijkste gespreks- en kennispartners in de technologische sector, die nadenkt over de technische uitdagingen van de toekomst. Van oorsprong gericht op gebouwgebonden installatietechniek, verbindt TVVL inmiddels verschillende disciplines en biedt een platform, een denktank, waar kennis wordt gedeeld, ontwikkeld en overgedragen.

Over Stichting KIEN
Stichting Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland (KIEN) is in 2011 opgericht om innovatie in de elektrotechniek te stimuleren. KIEN is een knooppunt waar kennis, ervaring en onderzoek samenkomen. Samen met overheden, bedrijven, instellingen, netwerkorganisaties en gebruikers onderzoekt de Stichting innovatieve oplossingen voor maatschappelijke thema’s waarmee e-installateurs aan de slag kunnen. Meer informatie kunt u vinden op de website van Stichting KIEN, www.stichtingkien.nl of volg KIEN op twitter @stichtingkien.

Over OTIB
OTIB is het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf. De technische installatiebranche is met bijna 10.000 werkgevers en ruim 120.000 werknemers één van de grootste branches van Nederland. OTIB ondersteunt werkgevers en (toekomstige) werknemers uit de branche bij het (verder) ontwikkelen van hun kennis, vakmanschap en oriëntatie op de eigen loopbaan. Voor meer informatie zie: www.otib.nl.