Persbericht

Samenwerking KIEN en Hager inspireert tot innovatie in mkb-dienstverlening

Utrecht, 21 juni 2016 – KIEN, het innovatieknooppunt binnen de elektrotechniek, kondigt vandaag een samenwerking aan met Hager, een leidende Europese fabrikant van elektrotechnische materialen. Door de handen ineen te slaan, kunnen beide partijen elkaar versterken in het stimuleren van innovatie binnen de installatiebranche. Hager en KIEN delen de visie waarin ze zien dat de e-installateur steeds meer gebruik zal maken van informatietechnologie. Het gevolg hiervan is een veranderende rol, waarbij installateurs niet meer louter in verkoop en projecten kunnen denken, maar zich gaan richten op het bieden van een constante, hoogwaardige service, gebruikmakend van de laatste IT-technologieën.

“We kijken beiden naar trends als de opkomst van het Internet of Things”, zegt Adrie van Duijne, directeur van KIEN. “Het IoT kan bijvoorbeeld gebruikt worden om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen, maar daarvoor heb je concepten nodig. Bij KIEN brengen wij via onze innovatietafels niet alleen installateurs, klanten en woningbouwverenigingen bij elkaar, maar ook fabrikanten. Partijen als Hager zijn meer dan welkom zodat we niet alleen over zulke concepten kunnen praten, maar ze ook realiseren.”


Meer dan alleen producten verkopen

“Hager heeft altijd de missie gehad om innovatie bij onze klanten, de installateurs, te stimuleren. Dat doel delen we met KIEN. We delen kennis, tonen oplossingen die installateurs kunnen toepassen en gaan in gesprek over technologie die ze stappen vooruit kan helpen zetten”, vertelt Michel Heijnekamp, Market Manager bij Hager.

Hager volgt de ontwikkelingen in de KIEN-thema’s Nul op de Meter en Langer Zelfstandig Thuis Wonen op de voet. “Dit zijn bij uitstek thema’s waarbij we elkaar uit kunnen dagen, kennis delen en nieuwe partijen zoeken om daarbij te betrekken. Hoe vaker je hierover met elkaar in gesprek bent, hoe meer je elkaars ideeën kunt aanscherpen en hoe beter de uiteindelijke oplossingen worden”, aldus Heijnekamp.

Na een eerste succesvolle bijeenkomst in april, wordt nu gekeken naar vervolgbijeenkomsten om de samenwerking verder uit te diepen. Van Duijne: “Hager heeft toegezegd mee te gaan denken en werken aan onze inspiratie- en innovatietafels. Met name op het vlak van Smart Grid en fotonica liggen kansen voor concepten die we samen met fabrikanten en installateurs willen ontwikkelen.”


Uitdagingen die snel beantwoord moeten worden

Installateurs komen in toenemende mate voor de vraag te staan hoe ze hun dienstenpakket kunnen uitbreiden met diensten en bestaande activiteiten kunnen verbeteren door te kiezen voor specialisatie. Dat betekent dat beter gekeken moet worden hoe de installateurs de wensen van de klant naar een project kunnen blijven vertalen. Het vraagt om nieuwe ontwikkelingen in techniek op de voet te volgen en samenwerkingen te zoeken in verticals. “De wereld verandert snel. Met een specialisatie kun je jezelf in de markt blijven onderscheiden”, besluit Heijnekamp.
Aanvullende berichtgeving:
Werelden worden verenigd en innovatie versterkt door samenwerking met fabrikant Hager

Adrie van Duijne

“Hager heeft toegezegd mee te gaan denken en werken aan onze inspiratie- en innovatietafels. Met name op het vlak van Smart Grid en fotonica liggen kansen voor concepten die we samen met fabrikanten en installateurs willen ontwikkelen.”