Het is een vreemde tijd, vol met onzekerheid. We kunnen de effecten van COVID-19 niet voorspellen, en de situatie ziet er op dit moment niet rooskleurig uit. COVID-19 heeft invloed op ons allemaal, dus ook op Yellow. We volgen de richtlijnen van het RIVM om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Hoewel we natuurlijk wel vaker thuiswerken, voelt het raar nu we allemaal thuis aan de slag zijn, want Yellow staat voor verbinding en dan zien en spreken we elkaar graag in levende lijve. Toch is het mooi om te zien hoe Nederland elkaar de hand reikt (figuurlijk gesproken, dan). We vinden samen nieuwe vormen van verbinding. Samen een virtueel kopje koffie drinken voor de webcam. Massaal applaudisseren voor het zorgpersoneel. We hebben zelfs remote yogalessen en pub-quizzen voorbij zien komen.

Vanuit ons vak volgen we het nieuws rondom COVID-19 natuurlijk op de voet. Daarbij zien we dat veel, zo niet alle, organisaties er wel iets over te melden hebben. Dat is logisch, want communicatie en PR moet altijd tijdig en relevant zijn. Toch zijn wij als communicatieprofessionals niet altijd even happig om onze stem (of die van onze klanten) te verheffen in crisistijden – zeker niet wanneer het een ernstige ziekte betreft en er mensen overlijden.

Onze eerste afwegingen hebben dan ook altijd te maken met het verhaal dat we willen vertellen. Dragen we écht iets bij aan de publieke of organisatorische discussie, of doen we het alleen maar omdat iedereen het doet? Je hoeft je namelijk niet in alle discussies te mengen, of je op elk nieuws te storten. In het beste geval wordt je boodschap genegeerd; in het ergste geval kan jouw doelgroep je als profiteur zien. Acties ter ondersteuning van de maatschappij zijn natuurlijk mooi en gewenst, maar wees dan bescheiden, zeker in je externe communicatie.

Wil je je toch in de discussie mengen, wees dan realistisch. Beeld je de gemiddelde inbox van een journalist in: tientallen, zo niet honderden pitches per dag, waarvan meer dan de helft draait om COVID-19. We weten allemaal dat je voor mediabenadering een sterk verhaal moet hebben om op te vallen. Richt je daarom in een tijd die geregeerd wordt door COVID-19 nieuws gerelateerd aan gezondheid of maatschappelijke gevolgen eens op het tegenovergestelde: je kernboodschappen. Want lezers van vak- en managementbladen blijven geïnteresseerd in relevant nieuws of goede praktijkvoorbeelden. Zo onderscheid je jezelf door juist niet steeds in te haken op de crisis

Mocht je geen mogelijkheid zien voor actuele berichtgeving, dan is er nog genoeg werk te doen op communicatievlak. Zet die website update waar je al maanden tegenaan hikt in gang. Maak een start met marketingcampagnes op je backlog. Werk vooruit door content te creëren voor Q3 of Q4. Zorg dat je, wanneer deze crisis eenmaal voorbij is, eruit komt met een betere boodschap, een betere strategie, en betere content.

In de tussentijd is het belangrijkste dat je voor jezelf zorgt. Zowel fysiek als mentaal. Deze periode kan stressvol zijn, dus sta ook klaar voor elkaar. Volg het advies op van het RIVM en andere experts. Samen komen we er wel uit. Dus, zoek verbinding waar het kan. Voor nu dus even virtueel.