Onlangs werd bekend gemaakt dat Instagram in een aantal landen het aantal likes op een post niet meer toont. Het aantal likes op een post zou namelijk leiden tot sociale druk. De like-functie op Instagram wordt door veel bedrijven echter niet gebruikt om druk uit te oefenen, maar om de ‘engagement ratio’ van een post te meten. Met engagement ratio bedoelen we het aantal volgers dat je post niet alleen ziet maar ook liket, of erop reageert in de comments. Instagram meet deze ratio via het aantal likes in verhouding tot het aantal volgers. Hoe kun je als bedrijf Instagram alsnog inzetten als degelijk marketinginstrument, als je straks de likes niet meer kunt zien?

Gelukkig valt of staat je engagement ratio niet alleen met het aantal likes. Zoals hierboven aangegeven spelen ook comments een belangrijke rol in het spel om je publiek bij je account te betrekken. Drie tips om je engagement ratio te verhogen, zonder dat je daar likes voor nodig hebt:

  1. Stel een vraag in je post. Je kunt natuurlijk gewoon een foto posten met een stuk tekst, maar je kunt je beter richten op het creëren van interactie. Dit doe je door bij de post een vraag te stellen. Publiceer je een post om aandacht te vragen voor een vacature bij jouw bedrijf? Sluit dan bijvoorbeeld af met ‘drinken wij binnenkort een kop koffie samen?’ Op deze manier trigger je volgers niet alleen om op je post te reageren, je vraagt ook of ze actie ondernemen en ervoor willen zorgen dat ze een kop koffie komen drinken.
  2. Reageer zelf op berichten. Je kunt als Instagrammer heel braaf wachten tot mensen op jouw berichten reageren. Maar als jij niet zelf bij anderen het gesprek aangaat, waarom zouden zij dat dan wel bij jou doen? Zoek het gesprek actief op en je wordt vanzelf gezien.
  3. Zorg voor herkenning. Publiceer je alleen maar berichten die niet bij je doelgroep passen? Dan zullen ze je a). niet snel volgen en b). zeker niet reageren op je berichten. Je kunt voor herkenning zorgen door in te spelen op inhaakdagen, maar ook door in te spelen op emoties die ontstaan bij bepaalde gebeurtenissen. Kijk bijvoorbeeld naar Albert Heijn, die op een speelse manier inhaakt op de Pride, of naar Netflix die inhaakt op zowel het slechte weer als op het festivalseizoen door een blokkenschema te maken voor een dagje Netflix.

Zoals je ziet, valt of staat de populariteit van je kanaal niet alleen met het aantal likes op een post. Interactie speelt een belangrijke rol. Door nu alvast in te zetten op het creëren van interactie met je volgers en te zorgen voor herkenning, hoef je niet bang te zijn wanneer de likes ook uit het Nederlandse Instagram-beeld verdwijnen: die heb je toch niet meer nodig!

Meer weten over het succesvol inzetten van Instagram voor jou bedrijf? Download dan het Instagram Engagement Report van onze klant HubSpot.