PA Consulting en Hydroxyl Technologies Ltd. zoeken commerciële partners om op korte termijn een krachtig apparaat te produceren dat hydroxylradicalen gebruikt om coronavirussen en andere ziekteverwekkers in binnenruimtes te neutraliseren.

PA Consulting, de internationale innovatie- en transformatieconsultant, en Hydroxyl Technologies Ltd. (HTL) hebben samen Airora Professional ontwikkeld, een gepatenteerde ontsmettingstechnologie op basis van hydroxylradicalen die ziekteverwekkers in de lucht en op oppervlakten bestrijdt zoals coronavirussen, influenza, norovirus, E. coli en MRSA.

De technologie maakt gebruik van hydroxylradicalen, ook wel ‘het ontsmettingsmiddel van moeder natuur’ genoemd. Deze radicalen komen van nature in de open lucht voor, maar zijn niet binnenshuis aanwezig. Deze hydroxylen reageren zeer snel wanneer ze in aanraking komen met virussen en bacteriën. Door de celwanden en het genetisch materiaal af te breken worden deze ziekteverwekkers geneutraliseerd, zonder schade aan mens en dier.

Airora Professional maakt gebruik van een gepatenteerd luchtreinigingsproces. In tegenstelling tot filtersystemen, die alleen de lucht reinigt die erdoorheen gaat, zorgt Airora voor een continue toevoer van hydroxylen, die de lucht en de oppervlakten binnen een hele ruimte 24 uur per dag zuiveren. De hydroxylen neutraliseren alle soorten virussen en bacteriën, waardoor het risico op besmetting via lucht en oppervlakten aanzienlijk wordt beperkt.

PA en HTL geloven dat, in samenwerking met de juiste partners, binnen enkele maanden een schaalbare oplossing kan worden gelanceerd voor gebruik in onder andere ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, andere medische en veterinaire faciliteiten, kantoren, scholen en universiteiten, restaurants en bars, openbaar vervoer en privéwoningen. De technologie kan een belangrijke rol spelen in het verminderen van het gevaar dat virussen en bacteriën in deze omgevingen vormen – zowel tijdens de huidige pandemie als bij eventuele uitbraken in de toekomst.

De Airora-technologie van HTL is uitgebreid getest door een groot aantal gecrediteerde laboratoria over de hele wereld, waaronder het UK Health Protection Agency (HPA) in Porton Down. De HPA heeft de technologie getest op een moeilijk te doden laboratoriumvirus dat door microbiologen als testmodel wordt gebruikt. De technologie bleek effectief door tot wel 99,9999% van het geconcentreerde virus te doden. Het bijbehorend wetenschappelijk onderzoek is hier in te zien.

Het apparaat kan worden bevestigd aan muren, plafonds en tafelbladen en bestrijdt 24 uur per dag ziekteverwekkers, waardoor het dagelijks leven zonder onderbreking door kan gaan.

Hydroxyl Technologies ontwikkelt deze technologie al ruim 15 jaar en heeft de effectiviteit meermaals bewezen met diverse werkmodellen, maar juist de huidige pandemie benadrukt de potentie van de technologie. PA is gespecialiseerd in innovatie en snelle productontwikkeling. Het PA-team rondt op dit moment het productontwerp af.

Sinds de oprichting in 1943 heeft PA talrijke innovaties gelanceerd waaronder de uitvinding van nieuwe apparaten voor de toediening van longgeneesmiddelen, een apparaat om zelf de bloedsuikerspiegel te monitoren en een prijswinnende IED-detector met afstandsbediening. PA ondersteunt momenteel de coördinatie van de oproep van de Britse regering aan fabrikanten om snel levensreddende beademingsapparatuur voor de NHS te produceren en te distribueren.

Lorraine Baldry, mede-oprichter en bestuursvoorzitter van HTL: “PA is een expert in het combineren van innovatie en snelle productontwikkeling. We hebben we een wederzijds doel om deze technologie zo snel mogelijk de wereld in te helpen, om de strijd tegen COVID-19 te ondersteunen en levens te redden.”

Wil Schoenmakers, hoofd van PA Consulting’s global consumer and manufacturing team: “HTL heeft een ongeëvenaarde expertise in hydroxylradicalen. Hun gepatenteerde technologie is vele malen effectiever dan andere ontsmettingsoplossingen in binnenruimtes en werkt zonder dat mensen de ruimte moeten verlaten. Dankzij deze technologie zijn mensen binnenshuis beter beschermd en voelen ze zich veiliger.”

Voor meer informatie:
Karin van Geelen
paconsulting@yellow-communications.com