Scholenwedstrijd blijft in volle gang ondanks contactbeperkende maatregelen

De Raspberry Pi competitie, die dit jaar voor de tweede keer in Nederland wordt georganiseerd, gaat door in een digitaal format. Ondanks de contactbeperkende maatregelen hebben organisatoren PA Consulting en House of Digital de handen ineen geslagen om het event met creatieve online alternatieven in de lucht te houden. De online jurering vindt plaatst op dinsdag 25 mei en tijdens de finale op donderdagmiddag 27 mei worden de winnaars bekendgemaakt.

Tijdens de Raspberry Pi competitie nemen teams van jongeren vanaf 12 jaar het tegen elkaar op om, met behulp van een computer op broekzakformaat, een oplossing voor een maatschappelijk probleem uit te vinden. Scholieren van het vmbo, havo, vwo en mbo uit heel het land bogen zich dit jaar over slimme toepassingen voor Smart Cities & Mobility, op basis van de bekende mini-hobbycomputer.

Het initiële plan was om net als vorig jaar de wedstrijd tot een feestelijk einde te brengen in de Amsterdam ArenA. Vanwege de coronacrisis is dit jaar een fysieke bijeenkomst geen optie. Zowel de juryrondes als de prijsuitreikingen worden daarom omgevormd naar interactieve online bijeenkomsten. De verschillende teams presenteren hun uitvindingen via de webcam en worden op afstand beoordeeld door een 11-koppige jury bestaande uit Gaby Allard (lid Raad van Bestuur ROC van Amsterdam – Flevoland), Willem van Asperen (data scientist PA Consulting), Caecilia Groot (CTO Prinses Máxima Centrum), Peter Strikwerda (Global Head of Innovations APG Asset Management), Joost van der Made (Head of Concept Design & Innovation NS), Wesley Schouwenaars (techredacteur BNR Nieuwsradio), Ger Baron (Chief Technology Officer City of Amsterdam), Anke Schlichting (Chief Technology & Transformation Officer Aegon NL, lid van directie NL), Rian van Heur (Content Director AG Connect), Karel van Gils (Lead innovation and new technology ProRail) en Marc Jansen (Head of People Data and Innovation Rabobank).

Het besluit om door te gaan in dit nieuwe format werd genomen in een periode waarin vele beurzen, wedstrijden en andere evenementen werden afgelast. Zo niet de Raspberry Pi competitie. “De Raspberry Pi competitie draait om vindingrijkheid. We willen leerlingen uitdagen om innovatieve technologische oplossingen te vinden voor problemen”, zegt Ernst Brand, public sector expert bij PA Consulting. “In dat kader is het volstrekt logisch dat deze wedstrijd ‘gewoon’ doorgaat met behulp van technologie. Juist in zo’n verstorende situatie kunnen initiatieven zoals deze competitie de daad bij het woord voegen en laten zien wat er allemaal mogelijk is met een gezonde dosis vernuft.”

De competitie verloopt door corona niet zonder uitdagingen. Contactbeperkende maatregelen en de sluiting van scholen maken samenwerken lastiger. Maar uiteindelijk zijn 16 teams erin geslaagd ondanks alle obstakels hun projecten in te dienen, tot grote blijdschap van de organisatoren. “Ik heb buitengewoon veel respect voor de leraren en de teamleden, die ondanks de lastige situatie veelal buiten schooltijd om hun projecten hebben weten af te ronden. Dat vergt doorzettingsvermogen”, stelt Brand. “Ik wens alle teams veel succes met hun presentaties. Het vergt toch net even een andere instelling om online iets te presenteren dan in levende lijve.”

Gaby Allard, lid Raad van Bestuur ROC van Amsterdam – Flevoland: “Door de coronacrisis is duidelijk zichtbaar geworden hoe divers wij allen onze digitale wereld beleven. En hoe belangrijk dit medium voor ons allemaal is. Zowel in de persoonlijke als in de onderwijs- en professionele context. Ik zie ook dat het die werelden meer dan ooit verbindt. Dat we ons (al is het in eerste instantie noodgedwongen) meer vanuit een gezamenlijke taal en invulling tot elkaar verhouden en verbinding zoeken én vinden. Dit met prachtige resultaten binnen hedendaags onderwijs. Ik verheug me daarom enorm op de inzendingen van de Raspberry Pi competitie, allemaal concepten van jonge, talentvolle, creatieve jongeren. Ik ben nieuws- en leergierig naar hun vernieuwende kracht en potentieel.”

Caecilia Groot, CTO Prinses Máxima Centrum: “Vorig jaar was ik als coach aanwezig, wat een ontzettend mooie ervaring was. Het was inspirerend om jonge mensen met goede steun in de spotlight te laten staan. Ik ben trots om dit jaar als jurylid te mogen optreden. Deze competitie ontlokt ideeën waar jongeren in hun reguliere schoolwerk niet aan toekomen. Daarnaast is dit soort initiatieven ontzettend belangrijk om brede doelgroepen enthousiast te maken voor technologie en zo ook de vertegenwoordiging van vrouwen in IT te verbeteren.”

Anke Schlichting, Chief Technology & Transformation Officer Aegon NL, lid van directie NL: “Het mooie aan de Raspberry Pi competitie is dat we toekomstig talent onderdompelen in de belangrijkste en meest relevante IT-vaardigheden: logisch en analytisch denken en toepassen. Ongemerkt is ongelofelijk veel in ons leven afhankelijk van technologie en code. Daarom is het ook zo belangrijk dat onze jonge generaties vertrouwd zijn met code, er handig mee zijn, en het leuk vinden ermee te werken.”

Rian van Heur, Content Director AG Connect: “Geen organisatie kan meer zonder technologie. Dat heeft de afgelopen periode van thuiswerken zonder meer laten zien. En toch lukt het de IT-sector maar matig om jongeren te interesseren voor een technisch beroep. Ontzettend jammer, want met een baan in de IT kun je veel impact maken. Daarom vind ik het tof om deel uit te maken van de jury van de Raspberry Pi competitie die jongeren stimuleert om na te denken over maatschappelijke oplossingen met tech én ze ook nog laat zien hoe leuk werken met technologie is.”

De competitie is gericht op jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen die hands-on ervaring willen opdoen met computerprogrammeren en techniek. Meer informatie over de Raspberry Pi competitie vindt u op de website.

Voor meer informatie:
Karin van Geelen
paconsulting@yellow-communications.com