Er waren natuurlijk mensen die al regelmatig thuis werkten voordat de intelligente lockdown in het leven werd geroepen, maar sinds 16 maart werkt het overgrote deel van Nederland waar mogelijk thuis. Dat heeft zo zijn voordelen: geen reistijd, geen collega’s die je afleiden, onder werktijd even snel de was doen… Toch is thuiswerken ook een uitdaging: want hoe blijf je gemotiveerd en voorkom je dat je afgeleid raakt door factoren binnenshuis? Hier volgen een aantal tips om zo productief mogelijk thuis te werken.

 1. Ritme
  Thuiswerken lijkt op het eerste gezicht vooral heel relaxed. Als je om 09.00 uur begint, rol je om 08.55 uur uit je bed en naar je werkplek. Lekker toch, doordeweeks uitslapen? Wat veel mensen niet weten, is dat dit funest kan zijn voor de rest van je werkdag. Wist je dat je het meest productief bent wanneer je je net zo gedraagt als je op een ‘gewone’ kantoorwerkdag zou doen? Dat betekent dat je opstaat, doucht, tandenpoetst, je joggingbroek verruilt voor een jeans en je slobberige trui omwisselt voor een mooi shirt of een blouse/overhemd. En op je pantoffels werken is natuurlijk lekker warm voor je voeten, maar ook daar word je loom en dus minder productief van. Neem na het aankleden een lekker ontbijtje om je energielevels op peil te krijgen voor de nieuwe werkdag. Door je outfit heb je geen stress voor je Zoom-meeting met een klant: het onverwachts in beeld opstaan in je pyjamabroek zal jou niet gebeuren! En nog een ontbijttip: ontbijt niet achter je laptop maar gewoon aan tafel (vermijd überhaupt eten achter je laptop, zie tip vier). Na je standaard ochtendroutine, kun je nog een kop koffie of thee pakken en je laptop openklappen om vol frisse moed aan je werkdag te beginnen.
 1. Zorg voor een ergonomisch verantwoorde werkplek
  Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de vaste thuiswerkers geen goede werkplek heeft en daardoor een verkeerde werkhouding aanneemt. Dit is een heel grote afleidingsfactor en zorgt ervoor dat je minder productief werkt. Staat je scherm laag en buig je altijd voorover om de tekst te kunnen lezen? Plaats dan een laptopverhoging onder je scherm. Mocht je niet beschikken over een verhoging, plaats dan een aantal boeken onder je scherm. Je kunt de stapel ophogen tot je gezicht en nek in een rechte lijn staan met je scherm. Daarnaast is het erg belangrijk dat je armen op gelijke hoogte liggen met je bureau, om te voorkomen dat je je schouders omhoogtrekt. Stel je bureaustoel dus ook goed in (dit scheelt je een hoop nek- en schouderklachten). Het helpt ook om een los toetsenbord en een losse muis te gebruiken in plaats van de mousepad en het toetsenbord van je laptop.
 1. Een opgeruimde werkomgeving
  Net zoals op kantoor, is het ook thuis belangrijk dat je werkomgeving opgeruimd is. Een overvol bureau thuis werkt immers net zo afleidend als het rommelige bureau op kantoor. Houd je bureau netjes en leg alleen spullen neer die je op dat moment nodig hebt. Heb je een call en wil je aantekeningen maken? Leg dan een notitieblok en een pen klaar. Heb je werk waarbij je moet typen, zorg dan dat je alles wat je niet nodig hebt opruimt (dus ook je privételefoon die je tijdens je werk niet nodig hebt!).
 1. Neem pauze(s)!
  Het voordeel van thuiswerken is dat je niet of nauwelijks door anderen wordt afgeleid bij je werk, maar dat vormt ook een groot risico. Vaak vergeet je om een break te nemen en bedenk je je om 16.00 uur dat je amper gedronken hebt, of dat je het ontbijt en de lunch bent vergeten. Op kantoor loop je regelmatig naar het koffiezetapparaat, maak je tussendoor even een kort praatje met een collega, maar thuis doe je dat niet. Non-stop doorwerken is misschien fijn voor je persoonlijke planning, maar het is niet heel gezond. Zorg dat je tussen het werken door even wegloopt bij je werkplek: haal een kop koffie of thee en drink die in het zonnetje op. Klap je laptop dicht als je gaat lunchen en maak even een korte wandeling buiten. Dit bevordert niet alleen je gezondheid, het zorgt er ook voor dat je je tijdens het werk beter kunt concentreren. En, het maken van een wandeling verbrandt extra calorieën, dus kun je weer een quarantaine snack nemen 😉. Vind je het lastig om te onthouden dat je af en toe een break mag nemen? Download dan de Break Timer, deze app houdt precies bij wanneer het tijd is voor je volgende break.
 1. Rekken en strekken
  Heb je ondanks tip twee toch last van een stijve nek en schouders? Doe dan een aantal rek- en strekoefeningen (extra reden om tip drie in acht te nemen). Beweeg je hoofd een aantal keer rustig van links naar rechts, van boven naar beneden. Draai je schouders een aantal keer van voor naar achter en andersom en rek jezelf zo nu en dan uit. Zin om extra veel rek- en strekoefeningen te doen? Gezondheidsnet.nl geeft in dit artikel 11 oefeningen die je heel makkelijk achter je bureau kunt doen.

Inmiddels is thuiswerken voor veel meer mensen een gewoonte geworden en veel bedrijven zullen dit ook na de coronatijd mogelijk blijven maken. Met deze vijf tips weet je nu hoe je het maximale uit deze flexibele werkstijl kunt halen en zo je thuiswerkdag optimaal kunt benutten!